TEKLİF AL Yol Tarifi Al
Yağmurlu Havalarda Güvenli Sürüş İçin Neler Yapılmalı?
Buradasınız: Anasayfa / Blog
7 Aralık 2021, Salı
Yağmurlu Havalarda Güvenli Sürüş İçin Neler Yapılmalı?
Yağmurlu Havalarda Güvenli Sürüş İçin Neler Yapılmalı?
Yağmurlu Havalarda Güvenli Sürüş İçin Neler Yapılmalı?

Yağmurlu Havalarda Güvenli Sürüş İçin Neler Yapılmalı?

"Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre: Ülkemiz genelinin parçalı ve çok bulutlu, Marmara, Ege, Akdeniz (Kahramanmaraş dışında), İç Anadolu (Sivas dışında) ile Batı Karadeniz'in (Sinop dışında) yağmur ve sağanak, Marmara’nın batısı, Kıyı Ege ile Akdeniz kıyılarının yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; Kıyı Ege, Batı Akdeniz, Manisa, Balıkesir ve Çanakkale çevreleri ile Konya'nın güneybatı kesimlerinde kuvvetli, Muğla, Antalya çevreleri, İzmir ve Aydın'ın kıyı ilçeleri, Balıkesir'in batı kıyıları ile Isparta’nın güney, Burdur'un doğu kesimlerinde yer yer çok kuvvetli ve şiddetli olması bekleniyor."

Konya rent a car firması Konya Araç Kiralama olarak araçlarımız her daim mevsim şartlarına uygun kontrollerden geçer, zamanında servis bakımları tam yapılır. Sürüş ve can güvenliğiniz için araçlarımızın büyük çoğunluğunda güvenlik paketi bulunsa da yağmurlu havalarda araç kullanırken çok dikkat edilmesi gereken kurallar vardır. Konya kiralık araç firması olarak müşterilerimize yağmurlu havalarda araç kiralamak istediklerinde iki kat daha dikkatli olmalarını diliyor ve şu önerileri sunuyoruz.

  1. Yağmurlu havalarda silecekler mutlaka çalıştırılmalıdır. Sileceklerin eskimemesi için, cam tamamen yağmurla kaplandıktan sonra da çalıştırılabilir. Ön camın görüşünün kapanması, ağır trafik kazalarına yol açabilir. Bu nedenle silecekler özellikle sollamalarda hızlı çalıştırılmalıdır. Kalorifer sistemi ve arka cam rezistansı mutlaka zamanında çalıştırılmalıdır. Gerektiğinde cam, bezle silinir.
  2. Hızlı araba kullanıyor olmanız durmanızı daha da geciktirecektir. Zeminin ıslak ve kaygan olmasından dolayı yol tutuşunuz da zayıflayacağından yağmurlu havalarda düşük hızla ilerlemeniz hem sizin için hem de trafikteki diğer araçlar için oluşabilecek tehlikelerin önüne geçecektir.
  3. Zeminin ıslak olması durma mesafenizi artıracağından, takip mesafeniz yağışsız hava koşullarına göre daha fazla olmalı. Herhangi bir kazanın oluşmasına mahal vermemek için alınacak başlıca önemlerden biri takip mesafesini artırmak.
  4. Gündüz bile kısa farlar yakılmalıdır. Diğer araç sürücüleri tarafından görünürlüğünüzü artırmakta mutlaka bu havalarda kaza riskinizi azaltır.
  5. Fren balatalarının ıslanması kaçınılmaz. Ancak fren pedalına birkaç kez hafifçe dokunmanız yağmurlu havada karşılaşabileceğiniz ani bir durumda aracınızın daha güvenli bir şekilde durmasını sağlayacaktır. Yağmurlu havalarda gaz pedalına gereğinden fazla basılmamalı, sert frenleme yapılmamalı ve aniden direksiyonu çevrilmemelidir. Aksi takdirde araç, ıslak zeminde daha kolay kayar.
  6. Aracınızda mümkünse üretici firmanın önerdiği dışında jant ve lastik kullanmayın. Yanlış lastik kullanmanız yol tutuş kabiliyetinizi etkilediği gibi fren performansınızı da azaltacaktır.
  7. Su birikintileri adeta yoldaki tuzaklardır. Su birikintilerinin içinden geçerken teker ile yol arasına su dolar ve teker yol üzerinde değil de su üzerinde gidiyormuş gibi olur. Bu durum da buzun üstünde gitmek ile aynı şeydir. Yol tutuş ve fren performansınızı sıfıra indirir. Dolayısı ile su birikintilerinden kesinlikle uzak durunuz.
  8. Hız sabitleyici yağmurlu havalarda aquaplanning (suda kızaklama) durumu için en önemli sebeplerden biridir. Gaza ya da frene hafifçe dokunuşlar aracınızın ağırlığının öne ya da arkaya gitmesini sağlayarak, lastiklerinizin yola daha iyi tutunmasına yardımcı olur. Ama sabit süratle giderken bu geçişler olmaz ve lastiklerinizin yolla teması kesilebilir. Diğer bir tehlike ise hız sabitleyici ile giderken hız algınızı kaybedebilir, ayağınızı gazdan çekme refleksinizi ortadan kaldırabilirsiniz. Bu yüzden yol koşullarının kötüleştiği anlarda kesinlikle kontrolü kendinizde tutun, hız sabitleyici kullanmayın.
  9. Hava ve yol koşulları kötüleştiğinde, beklenmedik bir şeyler olma olasılığı artacağı için mutlaka daha iyi manevra yapabilmeniz için direksiyonu iki elle tutun. Doğru direksiyon tutuş şekli saat 9:15 şeklindedir.
  10. Nemle beraber, yolları kara yollarının sınırlarını belirlemek veya yaya geçitlerini işaretlemek için kullanılan sarı, beyaz gibi renklerde olabilen şerit belirleyici boyamalar üzerinde seyrederken aracınız yola tutunma gücünü kaybedebilir. Bu nedenle bu çizgilerin üzerinden gitmemeye özen göstermelisiniz.